Как да тестваш възглавницата си

Знаеш ли, че възглавницата ти, подобно на хранителните продукти и техниката, също има срок на годност?

И че, също както при тях, ако този срок е минал, можеш да си навлечеш много проблеми, включително здравословни. А възглавницата държиш непосредствено до главата и лицето си в продължение на часове, всяка нощ. Ако тя е стара, може да ти причини схващания, болки във врата, главоболие, дори и алергии. Това е така, защото в пълнежа ѝ с времето се наслояват мъртви клетки и телесни течности, които са чудесна среда за образуването и завъждането на бактерии, микроби, микроскопични насекоми и прахови акари, които освен че не са най-приятната компания, в която можеш да си представиш, че минава почивката ти, са и причинители на множество алергии. Не би искал да делиш възглавницата си с тях, нали? Ето как да провериш дали има шанс те вече да са се населили в нея и без да я разпаряш, за да видиш пълнежа ѝ.

Тест как се чувстваш сутрин

Обърни внимание как се чувстваш непосредствено след събуждане. Будиш ли се в странни пози, в които главата или врата ти са извъртени странно? Натиснал ли си очите си на възглавницата така, че да те болят на сутринта? Ако се будиш с болки или схващания, това е сигурен знак, че възглавницата ти вече не ти дава опората, от която се нуждаеш, за да си здрав и да се чувстваш добре.

Тест с аромата

Ако възглавницата ти вече понамирисва, а се грижиш за нея, като я переш според указанията, то вероятно има причина това да е така. Припомни си кога за последно я изпра – ако е било скоро и пак мирише, значи има проблем и най-вероятно е време да я смениш с нова възглавница.

Тестът на времето

А помниш ли кога си я купи? Ако не помниш, то навярно е било отдавна. Лекарите и специалистите по съня твърдят, че е добре възглавницата да се подменя на всеки две до пет години, спрямо материала, от който е направена. Възглавниците с естествен пълнеж издържат до 8-10 години, докато тези от синтетичен материал имат среден живот от около 2-3 години. Ако обаче пълнежът на възглавницата ти е от гъши пух, то е много вероятно тя да завъди прахови акари преди този срок и пак да е опасна за здравето ти, така че помисли дали да не я смениш преди оказания срок от 8-10 години.

Тест за бучки

Провери хубаво възглавницата си – напипваш ли бучки? Ако усещаш сплъстявания в нея, то времето ѝ за смяна е дошло. Това е така, защото тези бучки могат да ти причиняват схващания и болки, без дори да го усещаш. Все пак прекарваш на възглавницата си часове, в които спиш и не усещаш сетивата си съзнателно. Освен това, щом се сплъстява, то вероятно материалите ѝ са вече остарели.

Тест със сгъване

Сгъни възглавницата си на две и наблюдавай как тя ще възвърне формата си. Или пък няма. Ако възглавницата ти е от пера, тя ще върне формата си бавно, а ако е със синтетичен пълнеж, ще се възстанови значително по-бързо. Не я сгъвай обаче, ако пълнежът ѝ е от мемори пяна. Вместо това я натисни хубаво по средата, но не докрай. Наблюдавай как тя бавно ще се възстанови отново. Ако не бухне обаче, в който и да е от случаите, считай възглавницата си за остаряла и най-добре се насочи към избор на нова.